Ніжний, пухнастий м’якуш, трохи шаруватий за рахунок формування з трьох рулетиків. І тонка, чарівно пружна скоринка, щедро присипана маком. Тепло, затишно, дуже-дуже смачно.
Завиванець з маком: інгредієнти
опара:
- 225 г. пшеничного борошна вищого гатунку,
- 120 г. води,
- 5 г. свіжих дріжджів.
тісто:
- вся опара,
- 275 г. пшеничного борошна вищого гатунку,
- 130 г. води,
- 30 г. цукру,
- 13 г. топленого масла,
- 7 г. солі,
- Яйце для змащування і мак для посипання.
Завиванець з маком: рецепт приготування
Готуємо опару:
- Дріжджі розмішуємо в теплій воді, виливаємо в чашу з просіяним борошном і протягом 5 хвилин вимішуємо гаком. Якщо ви працюєте руками, то піде хвилин 10.
- Накриваємо миску плівкою і залишаємо опару бродити на 3,5 години при 30 градусах С.
Готуємо тісто:
- Коли опара підійде, розводимо у воді на основне тісто сіль і цукор.
- Вливаємо до просіяного борошна і викладаємо туди ж опару.
- Ретельно вимішуємо гаком знову протягом 5 хвилин.
- Додаємо топлене масло і вимішуємо ще 15 хвилин. Якщо ви працюєте руками, то час замісу кожен раз відповідно збільшується.
- Тісто виходить гладке, пружно-еластичне, не липке. Покладіть його в миску, змащену олією, оберніть плівкою і залиште до збільшення тіста з обминанням через півгодини від початку бродіння. Сумарно займе 1-1,5 години при 30 градусах С.
- Тісто, що підійшло зважуємо, ділимо на три рівні частини. Підкочуємо їх в кулі і залишаємо на 5-10 хвилин відпочити під плівкою або рушником.
- Кожен шар розгортаємо в довгий пласт близько 30 см. і звертаємо в рулет по довгій стороні, отримавши таким чином три довгих джгута.
- Ретельно защипуємо шви і підкочуємо джгутики на столі, ще трохи вирівнюючи і витягаючи до 35 см.
- Завиваємо з них не щільну косу. Кінці ретельно скріплюємо і трохи підвертаємо вниз.
- Залишаємо в теплому місці. Якщо печете на прогрітому деко, то вистоюйте на пергаменті, а якщо на камені – на посадочній лопаті, щедро присипаній кукурудзяним борошном.
- Зверху накриваємо завиванець рушником. Орієнтовно піде 1 година, але може знадобитися трохи більше або рідше трохи менше часу. В кінці вистоювання при натисканні пальцем на тісто ямка повинна запливати повільно.
- Вистояний хліб змащуємо яйцем і щедро посипаємо маком.
- Потім поверх маку ще раз проходимся яйцем.
- Висаджуємо хліб в духовку на 215 градусів С, обприскуємо стінки водою з пульверизатора. Плетінку не обприскуйте. Випікаємо 25 хвилин. Якщо буде занадто рум’яна, то за 7-10 хвилин до закінчення накриваємо фольгою.
- Охолоджуємо завиванець з маком на решітці, прикривши рушником.
Мягенький завиванець з маком готовий! Куштуємо зі склянкою молочка, як в дитинстві :). Смачного!
Завиванець дійсно вийшов як у дитинстві. Принаймні в мене)) Дякую. Швидко та смачно!