Завиванець з маком, як у дитинстві

Ніжний, пухнастий м’якуш, трохи шаруватий за рахунок формування з трьох рулетиків. І тонка, чарівно пружна скоринка, щедро присипана маком. Тепло, затишно, дуже-дуже смачно.

Завиванець з маком: інгредієнти

опара:

  • 225 г. пшеничного борошна вищого гатунку,
  • 120 г. води,
  • 5 г. свіжих дріжджів.

тісто:

  • вся опара,
  • 275 г. пшеничного борошна вищого гатунку,
  • 130 г. води,
  • 30 г. цукру,
  • 13 г. топленого масла,
  • 7 г. солі,
  • Яйце для змащування і мак для посипання.

Завиванець з маком: рецепт приготування

Готуємо опару:

  1. Дріжджі розмішуємо в теплій воді, виливаємо в чашу з просіяним борошном і протягом 5 хвилин вимішуємо гаком. Якщо ви працюєте руками, то піде хвилин 10.
  2. Накриваємо миску плівкою і залишаємо опару бродити на 3,5 години при 30 градусах С.

Готуємо тісто:

  1. Коли опара підійде, розводимо у воді на основне тісто сіль і цукор.
  2. Вливаємо до просіяного борошна і викладаємо туди ж опару.
  3. Ретельно вимішуємо гаком знову протягом 5 хвилин.
  4. Додаємо топлене масло і вимішуємо ще 15 хвилин. Якщо ви працюєте руками, то час замісу кожен раз відповідно збільшується.
  5. Тісто виходить гладке, пружно-еластичне, не липке. Покладіть його в миску, змащену олією, оберніть плівкою і залиште до збільшення тіста з обминанням через півгодини від початку бродіння. Сумарно займе 1-1,5 години при 30 градусах С.
  6. Тісто, що підійшло зважуємо, ділимо на три рівні частини. Підкочуємо їх в кулі і залишаємо на 5-10 хвилин відпочити під плівкою або рушником.
  7. Кожен шар розгортаємо в довгий пласт близько 30 см. і звертаємо в рулет по довгій стороні, отримавши таким чином три довгих джгута.
  8. Ретельно защипуємо шви і підкочуємо джгутики на столі, ще трохи вирівнюючи і витягаючи до 35 см.
  9. Завиваємо з них не щільну косу. Кінці ретельно скріплюємо і трохи підвертаємо вниз.
  10. Залишаємо в теплому місці. Якщо печете на прогрітому деко, то вистоюйте на пергаменті, а якщо на камені – на посадочній лопаті, щедро присипаній кукурудзяним борошном.
  11. Зверху накриваємо завиванець рушником. Орієнтовно піде 1 година, але може знадобитися трохи більше або рідше трохи менше часу. В кінці вистоювання при натисканні пальцем на тісто ямка повинна запливати повільно.
  12. Вистояний хліб змащуємо яйцем і щедро посипаємо маком.
  13. Потім поверх маку ще раз проходимся яйцем.
  14. Висаджуємо хліб в духовку на 215 градусів С, обприскуємо стінки водою з пульверизатора. Плетінку не обприскуйте. Випікаємо 25 хвилин. Якщо буде занадто рум’яна, то за 7-10 хвилин до закінчення накриваємо фольгою.
  15. Охолоджуємо завиванець з маком на решітці, прикривши рушником.
Читайте також:  Гриби в сметанному соусі

Мягенький завиванець з маком готовий! Куштуємо зі склянкою молочка, як в дитинстві :). Смачного!

Вам може сподобатись:

торт з маком

Лимонний торт з маком

Дуже простий, дуже домашній тортик може випадково придуматись ввечері, якщо у вас завалялися лимони, пакетик …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.