Дуже простий, дуже домашній тортик може випадково придуматись ввечері, якщо у вас завалялися лимони, пакетик маку і уламки білого шоколаду. Печемо вологі ванільні коржі з великою кількістю лимонного соку і вираженою кислинкою.
Творимо густий заварний крем з меленим маком і цедрою. Збираємо все це разом і покриваємо розтопленим білим шоколадом. А вранці вже можна буде потягувати гарячий чай, паралельно колупаючи ложечкою спокусливо м’який шматочок. І до речі … Контрасти смаку тут так очевидні і доречні, що шматочки свіжого лимона в декорі абсолютно непомітно з’їдаються разом з ніжною білою глазур’ю, солодкуватим кремом і пухнастим тістом. Таке ось органічне творіння 🙂
Інгредієнти на 2 форми d 20 см. для лимонного торта з маком
Для тіста:
- 225 г. вершкового масла,
- 4 яйця,
- 350 г. цукру,
- 370 г. борошна,
- 125 мл. молока,
- 125 мл. лимонного соку,
- 125 г. сметани або йогурту,
- цедра половини лимона,
- 1 ч.л. ванільного екстракту,
- 1.5 ч.л. розпушувача,
- 1/2 ч.л. соди,
- 1/2 ч.л. солі.
Всі інгредієнти для тіста суворо кімнатної температури.
Для крему:
- 100 г. маку,
- 200 мл. молока,
- 2 яйця,
- 15 г. цукру,
- 20 г. цукрової пудри,
- 20 г. борошна,
- цедра половини лимона.
Для покриття:
- 120 г білого шоколаду,
- шматочки лимона за бажанням.
Рецепт приготування торта з маком (лимонного)
Готуємо тісто для коржів
- Розм’якшене масло інтенсивно розтираємо з цукром до пишності протягом 5 хвилин на високій швидкості міксера.
- Потім вводимо по одному яйцю, кожен раз добре збиваючи.
- Додаємо цедру.
- Просіваємо борошно з сіллю, содою, розпушувачем і перемішуємо до зволоження всієї муки. Не переборщуємо з вимішуванням, щоб зберегти тісту пишність.
- Вводимо молоко і сметану / йогурт, перемішуємо.
- Потім вливаємо лимонний сік і знову перемішуємо.
Випікаємо коржі
- На дно форм стелимо пергамент, на торцях робимо французьку сорочку (змащуємо маслом, присипаємо борошном). Тісто ділимо на дві рівні частини за формами. Випікаємо 35 хвилин при 180 градусах С.
- Готові коржі охолоджуємо в формах 10 хвилин, потім проходимось уздовж бортів тонким ножем і виймаємо коржі на решітку. Повністю охолоджуємо. Підрум’янені боки і верх зрізаємо до білого тіста. Можна і залишити, але тортик просить максимальної ніжності і м’якості, тому золотисті скоринки тут недоречні.
Готуємо крем
- Молоко підігріваємо з цукром майже до кипіння.
- У цей час ретельно розтираємо яйця з борошном і пудрою, щоб не було грудочок.
- Вливаємо гаряче молоко в яйця, інтенсивно помішуючи.
- Переливаємо суміш назад в сотейник і уварюємо, знову ж ретельно помішуючи до густого стану.
- Знімаємо з вогню, додаємо цедру.
- Мак дуже ретельно перемелюємо і додаємо в гарячий крем. Залишаємо повністю охолонути.
Збираємо торт з маком
Збірку робимо в кільці дуже щільно, щоб заварний крем ретельно сів і добре тримався між важкими кексовими коржами. Кладемо нижній корж, щільно затискаємо, викладаємо весь крем і зверху впихаємо акуратно верхній корж, добре присаджуючи його на крем. Залишаємо на ніч в холодильнику.
Прикрашаємо лимонний торт з маком
Знімаємо кільце з готового торта. Розтоплюємо білий шоколад короткими сесіями в мікрохвильовці і заливаємо верх, добре розрівнюючи і даючи шоколаду трошки стекти на торці. Верх декоруємо шматочками лимона, які тут вкрай органічні і з вигляду, і за смаком.
Заварний крем прекрасно тримається і не повзе в тому числі при нарізці, але якщо ніж дуже гострий, а шоколад не охолоджений повністю до твердого стану. Після застигання глазурі в холоді торт бажано різати, ведучи ніж вертикально від центру до країв, не натискаючи зверху вниз.
Смачненький лимонний тортик з маком готовий. Смачного!