Лимонний торт з маком

Дуже простий, дуже домашній тортик може випадково придуматись ввечері, якщо у вас завалялися лимони, пакетик маку і уламки білого шоколаду. Печемо вологі ванільні коржі з великою кількістю лимонного соку і вираженою кислинкою.
Творимо густий заварний крем з меленим маком і цедрою. Збираємо все це разом і покриваємо розтопленим білим шоколадом. А вранці вже можна буде потягувати гарячий чай, паралельно колупаючи ложечкою спокусливо м’який шматочок. І до речі … Контрасти смаку тут так очевидні і доречні, що шматочки свіжого лимона в декорі абсолютно непомітно з’їдаються разом з ніжною білою глазур’ю, солодкуватим кремом і пухнастим тістом. Таке ось органічне творіння 🙂

Інгредієнти на 2 форми d 20 см. для лимонного торта з маком

Для тіста:

  • 225 г. вершкового масла,
  • 4 яйця,
  • 350 г. цукру,
  • 370 г. борошна,
  • 125 мл. молока,
  • 125 мл. лимонного соку,
  • 125 г. сметани або йогурту,
  • цедра половини лимона,
  • 1 ч.л. ванільного екстракту,
  • 1.5 ч.л. розпушувача,
  • 1/2 ч.л. соди,
  • 1/2 ч.л. солі.

Всі інгредієнти для тіста суворо кімнатної температури.

Для крему:

  • 100 г. маку,
  • 200 мл. молока,
  • 2 яйця,
  • 15 г. цукру,
  • 20 г. цукрової пудри,
  • 20 г. борошна,
  • цедра половини лимона.
Читайте також:  Корисні мафіни з моркви

Для покриття:

  • 120 г білого шоколаду,
  • шматочки лимона за бажанням.

Рецепт приготування торта з маком (лимонного)

Готуємо тісто для коржів

  1. Розм’якшене масло інтенсивно розтираємо з цукром до пишності протягом 5 хвилин на високій швидкості міксера.
  2. Потім вводимо по одному яйцю, кожен раз добре збиваючи.
  3. Додаємо цедру.
  4. Просіваємо борошно з сіллю, содою, розпушувачем і перемішуємо до зволоження всієї муки. Не переборщуємо з вимішуванням, щоб зберегти тісту пишність.
  5. Вводимо молоко і сметану / йогурт, перемішуємо.
  6. Потім вливаємо лимонний сік і знову перемішуємо.

Випікаємо коржі

  1. На дно форм стелимо пергамент, на торцях робимо французьку сорочку (змащуємо маслом, присипаємо борошном). Тісто ділимо на дві рівні частини за формами. Випікаємо 35 хвилин при 180 градусах С.
  2. Готові коржі охолоджуємо в формах 10 хвилин, потім проходимось уздовж бортів тонким ножем і виймаємо коржі на решітку. Повністю охолоджуємо. Підрум’янені боки і верх зрізаємо до білого тіста. Можна і залишити, але тортик просить максимальної ніжності і м’якості, тому золотисті скоринки тут недоречні.
Читайте також:  Готуємо куряче філе з овочами

Готуємо крем

  1. Молоко підігріваємо з цукром майже до кипіння.
  2. У цей час ретельно розтираємо яйця з борошном і пудрою, щоб не було грудочок.
  3. Вливаємо гаряче молоко в яйця, інтенсивно помішуючи.
  4. Переливаємо суміш назад в сотейник і уварюємо, знову ж ретельно помішуючи до густого стану.
  5. Знімаємо з вогню, додаємо цедру.
  6. Мак дуже ретельно перемелюємо і додаємо в гарячий крем. Залишаємо повністю охолонути.

Збираємо торт з маком

Збірку робимо в кільці дуже щільно, щоб заварний крем ретельно сів і добре тримався між важкими кексовими коржами. Кладемо нижній корж, щільно затискаємо, викладаємо весь крем і зверху впихаємо акуратно верхній корж, добре присаджуючи його на крем. Залишаємо на ніч в холодильнику.

Прикрашаємо лимонний торт з маком

Знімаємо кільце з готового торта. Розтоплюємо білий шоколад короткими сесіями в мікрохвильовці і заливаємо верх, добре розрівнюючи і даючи шоколаду трошки стекти на торці. Верх декоруємо шматочками лимона, які тут вкрай органічні і з вигляду, і за смаком.

Читайте також:  Крем-суп з гарбуза. Рецепт

Заварний крем прекрасно тримається і не повзе в тому числі при нарізці, але якщо ніж дуже гострий, а шоколад не охолоджений повністю до твердого стану. Після застигання глазурі в холоді торт бажано різати, ведучи ніж вертикально від центру до країв, не натискаючи зверху вниз.

Смачненький лимонний тортик з маком готовий. Смачного!

Вам може сподобатись:

котлети з моркви

Котлети з моркви? Легко!

Піджарені котлети з моркви для легкого перекусу або закуски, яскраві, ошатні, смачні. Інгредієнти для котлет …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *