Корисні продукти, що псують зуби

Ні слова про карамельки, гризти які мами забороняли нам з дитинства. Біда прийшла, звідки не чекали: виявляється, ті продукти, які ми вважаємо корисними, для наших зубів набагато небезпечніші ніж цукерки.

1. Свіжовичавлений апельсиновий сік:

Стакан апельсинового фрешу вранці – що може бути корисніше і позитивніше? Для фігури – може бути, а для зубів – це повний кошмар. Активні фруктові кислоти, яких особливо багато в цитрусових, в буквальному сенсі змивають з зубів захисну емаль та псують наші зуби.

На думку стоматологів, вихід один: випили соку – відразу прополощіть рот, тут важлива швидкість, вже через 10 хв. аскорбінова кислота, що міститься в соку, зробить свою чорну справу.

апельсиновий сік
Кислоти, що містить апельсиновий сік негативно впливають на зуби

Але щіткою зуби чистити не можна – вона ще сильніше зашкодить і так пухку після кислоти емаль. Як бути, якщо зриватися з місця і мчати в ванну незручно, наприклад, після романтичного або ділового сніданку? Пити сік через трубочку, це знизить ймовірність карієсу на 80%.

2. Мульзерновой хліб:

Це той самий хліб з різним насінням і горіхами, який нам так радять їсти жіночі журнали, щоб змусити працювати шлунок і очистити кишечник, тим самим покращуючи параметри фігури і колір обличчя. Для ШКТ він, може, і правда панацея, а ось для зубів – зло.

Читайте також:  Як зміцнити імунітет в умовах пандемії COVID 19

М’якиш хліба включає вкраплення різної твердості і зуб, зіткнувшись з несподівано виникшою перешкодою, може тріснути приблизно так, як ніби на його шляху трапився камінчик. Міцним, абсолютно здоровим зубам така перешкода не перешкода, але чи багато нас таких в реальності, у кого в роті немає карієсу чи пломб?

3. Насіння Чіа:

Цей суперфуд має масу достоїнств – містить складні вуглеводи і білки, необхідні Омеga-кислоти, кальцій, клітковину та ін. Але ось пародонтологи його недолюблюють: дрібне насіння потрапляє в міжзубні проміжки, пристає до ясен і сприяє розмноженню бактерій.

насіння чіа
Дрібне насіння чіа потрапляє в міжзубні проміжки

Поки ви доберетеся до будинку з ресторану, де з’їли модний Чіа-пудинг, цілі стада бактерій будуть пустувати у вас в роті. Просто так від них не відбутися – тут потрібен іригатор або зубна нитка. Те ж відноситься до дрібних насінин в ківі і полуниці.

4. Сухофрукти:

У самого корисного перекусу насправді є кілька загрозливих властивостей. По-перше, сухофрукти, особливо курага і чорнослив, часто обробляють діоксидом сірки і каустичною содою для додання красивого кольору і глянцю. На емаль вся ця хімія діє як наждак і для глянцю зубів аж ніяк не корисна. Друге – втрачаючи рідину, фрукти концентрують в собі цукор і він теж негативно впливає на емаль і служить живильним середовищем для бактерій. «Ну, не гірше ж вони карамельок !!!!», – скажете ви. І матимете рацію: розмокаючи в роті, сухофрукти, як пластилін, обліплюють зуби, так що цукор отримує достатньо часу, щоб залишити свій відбиток і тоді ніяка народна медецина не допоможе.

Читайте також:  Авітаміноз. Причини та профілактика

5. Журавлина, малина і інші червоні ягоди псують нам зуби:

червона малина
Кислоти та барвники, що містяться в червоних ягодах руйнують зуби

Не будемо недооцінювати великий внесок журавлиних киселів і малинового варення в лікування сезонних застуд, але ось зубам чекати від присутності цих ягід нічого доброго не доводиться. Та ж сама аскорбінова кислота, яка допомагає вам встати з ліжка після грипу, окисляє і потоншує емаль. А натуральний барвник, що дає ягодам всі відтінки червоного, впроваджується в пробиті кислотою проломи і поступово позбавляє вас білосніжної усмішки.

6. Помідори:

Помідори можна безмежно любити тільки за те, що вони мають чарівну речовину лікопін, на основі якогї сьогодні виробляють ліки онко-протектори. У порівнянні з цим все інше – нісенітниця, але все-таки будьте обережні: тут і дрібні кісточки, які норовлять прилипнути до ясен і залізти в міжзубні проміжки, і висока кислотність томатного соку, і фарбувальні пігменти, які загрожують білизні зубів. Загалом, всі несприятливі фактори, що псують зуби в одному флаконі.

7. Бездріжджові хлібці це також продукти, які псують зуби:

Читайте також:  Пандемія "хвороби Х". Що за хвороба Х та чи варто її боятися

Для зубів не такий страшний глютен і дріжджі, як чіпси і сухі хлібці. Їх розсипчасті шматочки можуть травмувати ясна, а необхідність їх розгризати – викликає зубні тріщини і відколи. Який вихід? Не їжте хлібці всуху, а попередньо розмочуйте їх в будь-якій рідині. Тільки не в апельсиновому соці.

Вам може сподобатись:

штам омікрон

COVID 19 Омікрон. Міфи та факти про новий штам

Відколи 26 листопада 2021 року новий варіант коронавірусу отримав офіційну назву «омікрон», наші знання про …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *