Ні слова про карамельки, гризти які мами забороняли нам з дитинства. Біда прийшла, звідки не чекали: виявляється, ті продукти, які ми вважаємо корисними, для наших зубів набагато небезпечніші ніж цукерки.
1. Свіжовичавлений апельсиновий сік:
Стакан апельсинового фрешу вранці – що може бути корисніше і позитивніше? Для фігури – може бути, а для зубів – це повний кошмар. Активні фруктові кислоти, яких особливо багато в цитрусових, в буквальному сенсі змивають з зубів захисну емаль та псують наші зуби.
На думку стоматологів, вихід один: випили соку – відразу прополощіть рот, тут важлива швидкість, вже через 10 хв. аскорбінова кислота, що міститься в соку, зробить свою чорну справу.
Але щіткою зуби чистити не можна – вона ще сильніше зашкодить і так пухку після кислоти емаль. Як бути, якщо зриватися з місця і мчати в ванну незручно, наприклад, після романтичного або ділового сніданку? Пити сік через трубочку, це знизить ймовірність карієсу на 80%.
2. Мульзерновой хліб:
Це той самий хліб з різним насінням і горіхами, який нам так радять їсти жіночі журнали, щоб змусити працювати шлунок і очистити кишечник, тим самим покращуючи параметри фігури і колір обличчя. Для ШКТ він, може, і правда панацея, а ось для зубів – зло.
М’якиш хліба включає вкраплення різної твердості і зуб, зіткнувшись з несподівано виникшою перешкодою, може тріснути приблизно так, як ніби на його шляху трапився камінчик. Міцним, абсолютно здоровим зубам така перешкода не перешкода, але чи багато нас таких в реальності, у кого в роті немає карієсу чи пломб?
3. Насіння Чіа:
Цей суперфуд має масу достоїнств – містить складні вуглеводи і білки, необхідні Омеga-кислоти, кальцій, клітковину та ін. Але ось пародонтологи його недолюблюють: дрібне насіння потрапляє в міжзубні проміжки, пристає до ясен і сприяє розмноженню бактерій.
Поки ви доберетеся до будинку з ресторану, де з’їли модний Чіа-пудинг, цілі стада бактерій будуть пустувати у вас в роті. Просто так від них не відбутися – тут потрібен іригатор або зубна нитка. Те ж відноситься до дрібних насінин в ківі і полуниці.
4. Сухофрукти:
У самого корисного перекусу насправді є кілька загрозливих властивостей. По-перше, сухофрукти, особливо курага і чорнослив, часто обробляють діоксидом сірки і каустичною содою для додання красивого кольору і глянцю. На емаль вся ця хімія діє як наждак і для глянцю зубів аж ніяк не корисна. Друге – втрачаючи рідину, фрукти концентрують в собі цукор і він теж негативно впливає на емаль і служить живильним середовищем для бактерій. «Ну, не гірше ж вони карамельок !!!!», – скажете ви. І матимете рацію: розмокаючи в роті, сухофрукти, як пластилін, обліплюють зуби, так що цукор отримує достатньо часу, щоб залишити свій відбиток і тоді ніяка народна медецина не допоможе.
5. Журавлина, малина і інші червоні ягоди псують нам зуби:
Не будемо недооцінювати великий внесок журавлиних киселів і малинового варення в лікування сезонних застуд, але ось зубам чекати від присутності цих ягід нічого доброго не доводиться. Та ж сама аскорбінова кислота, яка допомагає вам встати з ліжка після грипу, окисляє і потоншує емаль. А натуральний барвник, що дає ягодам всі відтінки червоного, впроваджується в пробиті кислотою проломи і поступово позбавляє вас білосніжної усмішки.
6. Помідори:
Помідори можна безмежно любити тільки за те, що вони мають чарівну речовину лікопін, на основі якогї сьогодні виробляють ліки онко-протектори. У порівнянні з цим все інше – нісенітниця, але все-таки будьте обережні: тут і дрібні кісточки, які норовлять прилипнути до ясен і залізти в міжзубні проміжки, і висока кислотність томатного соку, і фарбувальні пігменти, які загрожують білизні зубів. Загалом, всі несприятливі фактори, що псують зуби в одному флаконі.
7. Бездріжджові хлібці це також продукти, які псують зуби:
Для зубів не такий страшний глютен і дріжджі, як чіпси і сухі хлібці. Їх розсипчасті шматочки можуть травмувати ясна, а необхідність їх розгризати – викликає зубні тріщини і відколи. Який вихід? Не їжте хлібці всуху, а попередньо розмочуйте їх в будь-якій рідині. Тільки не в апельсиновому соці.