Шипшина – рекордсмен за вітамінами

Шипшина відома з давніх часів. Уже в XVI ст. її стали вирощувати на аптекарських грядках як цінну лікарську рослину. Недарма народна мудрість говорить, що шипшина варта семи докторів. Плоди її рекордсмени по вітамінах серед усіх відомих в світі плодових і ягідних культур.
 

Шипшина, або дика троянда (як її називали в народі) – багаторічний чагарник сімейства рожевих, рід троянда. Поширений по всій території України. Всього налічується близько 90 видів.

У природі шипшина росте у вигляді чагарнику. Стебло її густо засаджені шипами. Квітки поодинокі. Пелюстки мають різноманітне забарвлення від білого до темно-червоного. Плоди – соковиті ягоди яйцевидної, грушоподібної, веретеновидної і ін. форми, із середньою масою від 0,6 до 15,0 мг. Цвіте шипшина значно пізніше інших ягідних культур – в середині червня.

Лікувальні властивості шипшини

Головне багатство шипшини – її плоди, що містять вітаміни С, В1, В2, В9, К, Р, каротин, дубильні, пектинові речовини, вуглеводи, органічні кислоти і ін.

У народній медицині плоди шипшини здавна використовують для профілактики і лікування хвороб нирок і сечовивідних шляхів, гепатиту, жовчної-кам’яних захворювань, недокрів’я і ін.

відвари з шипшини
Шипшина дуже багата на вітаміни

Крім того, плоди шипшини використовуються для приготування вітамінізованих соків, пюре, полівітамінних концентратів в формі екстрактів, сиропів, драже. З насіння готують масло шипшини, що застосовується для лікування ран, виразок, опіків.

Читайте також:  Кропива - народний лікар

Так як плоди не підлягають тривалому зберіганню, то після збору врожаю їх необхідно відразу ж переробити або засушити.

Для сушіння відбирають зрілі плоди. Їх розкладають на деку в один шар і поміщають на 8-10 хв. в нагріту до 100 ° С духовку. Потім плоди пересипають на сито і, періодично помішуючи, сушать при температурі 60-70 ° С близько 7 год.

Після сушіння плоди один-два дні витримують при кімнатній температурі. Після чого їх зсипають в паперові або тканинні мішечки і зберігають в сухому і прохолодному місці.

  • Сухі плоди заварюють в термосі. Дві столові ложки плодів заливають 0,5 л. окропу, закривають пробкою, настоюють 10-12 годин.

Народна медицина рекомендує вживання зеленого чаю разом з шипшиною при головних болях.

  • При застуді, кістково-суглобових болях, шкірних захворюваннях допомагає настій пелюсток на меді: 50 г. пелюсток витримують в 500 г. меду в теплому місці 20-30 днів.

Велику харчову цінність мають продукти переробки плодів шипшини (варення, компоти, повидло та ін.). Вони відрізняються високими смаковими якостями і привабливим зовнішнім виглядом.

Читайте також:  Коріандр. Лікувальні властивості.

Зі свіжих плодів шипшини можна приготувати пюре. Свіжозібрані плоди перебирають, видаляючи сміття, розрізають навпіл, очищаючи від насіння і волосків, і ретельно промивають.

Підготовлені таким чином плоди складають у каструлю, заливають водою, варять до м’якості і протирають через сито, додають цукор (200 г. на кг.), перемішують і доводять до кипіння. Далі закручують в стерилізовані банки під металеві кришки. Таке пюре містить багато аскорбінової кислоти.

Спосіб посадки та догляду за шипшиною

Висаджувати рослину бажано на піднесених, добре освітлених ділянках з легким піщаним ґрунтом. Добре росте вона і на суглинному чорноземі. Погано росте шипшина на заболочених і засолених грунтах.

шипшина лікарська
Шипшина не дуже вибаглива рослина

Важливе значення для тривалої високої продуктивності шипшини має підготовка грунту, яка майже не відрізняється від такої для інших ягідних культур. Різниця полягає лише в тому, що значна увага приділяється глибокому перекопуванню і очищенню грунту від бур’янів. Кращими попередниками для шипшини є обліпиха і жимолость, так як вони не мають з шипшиною загальних хвороб і шкідників.

Читайте також:  Калина звичайна. Лікувальні властивості

Садити шипшину можна восени і навесні, але при весняній посадці обов’язковою умовою є наявність посадкового матеріалу з розпущеними пагонами. Восени посадку проводять після скидання листя.

На дачних ділянках загальноприйнятою схемою посадки вважається 3 × 1,5 м. Дуже зручно використовувати шипшину в якості живої огорожі.

У перші роки життя догляд полягає в поливах і прополці бур’янів. З третього року бажано вносити мінеральні добрива: аміачну селітру (20-30 г. на 1м2 грунту). При вступі в плодоношення раз в два-три роки вносять 20 г. калійної солі і 50 г. суперфосфату на кущ. Добрива краще давати перед поливом, рівномірно розкидавши їх по всій проекції крони і закривши в грунт при неглибокому розпушуванні (12-15 см). Цей агроприйом сприяє значному збільшенню врожайності.

У заходи щодо догляду за шипшиною входить і обрізка. Обрізають кущі з першого року життя, розширюючи їх біля основи куща. Надалі проводять обрізку хворих і сухих гілок. Для прискорення плодоношення проводять прищипування молодих пагонів.

Шипшина – диво природи. Аромат її квіток і полівітамінні плоди мають в собі еліксир здоров’я і довголіття.

Вам може сподобатись:

адамове ребро трава

Що за рослина “адамове ребро” ?

Горічник лікарський або адамове ребро застосовується в народній медицині для лікування: застуди та грипу, ревматизму,подагри, …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.