Шафран – це висушені рильця маточки квітки пурпурного крокусу (Crocus sativus), який масово цвіте тільки 10-15 днів в році, а тривалість цвітіння кожної квітки – тільки 2-3 дні. Добре росте Crocus sativus в Кашмірі, на Кавказі, в Іспанії, Португалії та Китаї. Готовий шaфран це добре висушені, крихкі, змішані темно-червоні, бурі і світло-жовті нитки.
Чим темніше шaфран, чим менше в ньому домішок світло-жовтих ниток (тичинок), тим він краще за якістю.
На дотик маса шaфрана жирна. Запах шaфрана сильний, ароматичний, злегка дурманний, смак – гіркувато-пряний.
У Аюрведі шaфран використовують при: анемії, астмі, кашлі, захворюванні селезінки, виразці шлунка, при люмбаго, ревматизмі та хронічному проносі. Він полегшує напади судомного кашлю, сприяє відходженню мокротиння при бронхіті і пневмонії. Він використовується для лікування хвороб печінки і нирок, жовчного і сечового міхура, посилює дію всіх печінкових трав. Має сечогінну дію.
Допомагає при істерії, збудженню, безсонню, депресії, невралгічних болях, при мігрені і при епілепсії. Шaфран заспокоює, зміцнює нервову систему, використовується при нервових захворюваннях. Особливість шaфрану полягає в тому, що в малих дозах він надає тонізуючу дію, створює веселий, радісний настрій, а в великих він діє заспокійливо.
При регулярному прийомі він значно зменшує ризик серцево – судинних захворювань. Нормалізує частоту серцевих скорочень, відновлює клітини тіла, мозку і крові.
Шaфран діє як потужний омолоджуючий засіб, усуває зморшки, надає шкірі пружність і покращує колір обличчя, зміцнює пам’ять, підсилює когнітивні здібності.
Шафран використовується в декоративній та лікувальній косметиці при виготовленні кремів і гелів для обличчя і тіла, масок, скрабів та інших косметичних засобів. Навіть зовсім нетривале використання косметичних засобів з вмістом шафрану дає вражаючий ефект: розгладжується і пом’якшується шкіра, зникають нерівності, відновлюється колір обличчя, шкіра стає помітно молодшою.
Шaфран є чудовим засобом, що стимулює обмін речовин, які живлять все тканини тіла, очищує кров. Шaфран також є найсильнішим афродизіаком, підвищує статевий потяг у першу чергу у жінок.
В народній медицині використовується при лікуванні безпліддя, при менструальних болях і порушенні циклу, знімає судоми і спазми. Велика доза – 10-12 жилок – перед самими пологами полегшує їх, завдяки абортативного дії шафрану. З цієї причини не слід приймати багато шaфрана в разі вагітності.
Шафрановий чай використовується в народній медицині та фітотерапії для нейтралізації інтоксикацій, очищення крові, лікування хвороб крові, зокрема, лейкемії. Заваріть шaфран в термосі з розрахунку 5-6 тичинок на 200 г води.
Чай безсмертя з шафрану (чай сиддхів)
- Шaфран (п’ять тичинок),
- чорний перець (шість горошин)
- імбир (двадцять грам)
Змішати і залити склянкою окропу на 30 хвилин. Перець і імбир підсилюють лікарські властивості шaфрана.
Рекомендується для очищення печінки, селезінки, є ефективним протизапальним засобом, зміцнює імунітет, підвищує життєву енергію.
Молоко з шафраном
Зміцнює серце і нервову систему, додає шкірі обличчя чудовий колір, створює радісний і в той же час заспокоєний стан.
Застосування: на 10 літрів молока використовуйте 1 г шaфрана. Молоко слід нагріти, але не кип’ятити, кинути в нагріте молоко тичинки шaфрана і заварювати їх 15-20 хвилин.
Як і з будь-якою іншою лікарською рослиною, з шафраном слід бути обережним. Не можна забувати, що це дуже сильнодіючий засіб.