Рапсова олія: використання, склад, властивості, протипоказання

Рапсову олію виготовляють з насіння ріпаку, який добре росте в будь-яких кліматичних умовах. У нього безвідходне виробництво: макуху використовують в приготуванні кормів для тварин.

Рапсова олія доступна та містить в два рази менше шкідливих насичених жирів, ніж оливкова.

Існує два види рапсової олії – промисловий і кулінарний. Промислову використовують у виробництві мастил для двигунів, а кулінарну додають до складу продуктів або їдять в чистому вигляді.

Промислову олію не можна вживати в їжу. Вона на 60% складається з ерукової кислоти, яка токсична і канцерогенна для людини.

Ситуація з рапсовою олією така ж, як і з пальмовою. Недобросовісні виробники продуктів харчування часто замінюють харчову олію технічною, в результаті чого люди купують дуже шкідливий продукт.

Склад рапсової олії, її корисні властивості та протипоказання

Рапсова олія – здорове джерело Омега-3, 6 і 9 жирних кислот (ЖК). Важливим є те, що в олії вони містяться в правильній пропорції і легко засвоюються організмом.

1 столова ложка рапсової олії містить:

  • вітамін Е – 12%;
  • вітамін К – 12%;
  • калорії – 124.2

З яких жирних кислот складається рапсова олія:

  • мононенасичені – 64%;
  • поліненасичені – 28%;
  • насичені – 7% .

Продукт не містить ні грама трансжирів і консервантів, які шкідливі для організму.

Максимальна температура нагріву рапсової олії – 230С. При цій температурі вона не виділяє канцерогенів і не стає небезпечною для здоров’я. У рапсової олії цей показник вище, ніж у оливкової, на якій можна смажити і запікати їжу.

Читайте також:  Барбарис звичайний: властивості та особливості

Калорійність рапсової олії – 900 ккал.

Користь рапсової олії

Продукт багатий мононенасиченими жирними кислотами, які повинні щодня бути присутніми в нашому раціоні. Їх вживання знижує рівень холестерину і захищає від інсульту. У рапсовій олії кількість цих жирів можна порівняти зі складом жирної риби.

Омега-3 ЖК при вживанні в їжу проникають в клітини мозку і захищають від недоумства і хвороби Альцгеймера. До того ж, це сильний антиоксидант! Щодня з’їдаючи ложку рапсової олії з овочами або крупами ви отримуєте половину добової норми від омега-3 ЖК.

Омега-6 ЖК корисні для бронхів і кровоносної системи. Однак, їх надлишок провокує розвиток запалень. Дієтологи радять вживати омега-6 і омега-3 в пропорції 2: 1, щоб отримати всю користь і уникнути шкоди. Рапсова олія може похвалитися саме такою пропорцією в складі.

Хочете зберегти молодість шкіри – додайте в раціон рапсову олію. Корисні жири і вітамін Е в її складі беруть участь в оновленні клітин і уповільнюють появу зморшок.

рапсова олія властивості
Рапсова олія зібрала навколо себе багато суперечок

Використовуйте олію в якості заправки для салату – вона покращує здоров’я очей і суглобів. Ці властивості особливо важливі для людей похилого віку.

У порівнянні з кокосовою і оливковою олією, рапсова містить менше насичених жирів. Тому вона корисніша для тих, хто хоче знизити вагу.

Рапсова олія містить багато фітостеролів, які зміцнюють імунітет і допомагають боротися з вірусами. Додавайте її в щоденний осінній раціон і зміцнюйте імунітет без лікарських засобів.

Читайте також:  Що за рослина "адамове ребро" ?

Вживання рапсової олії особливо корисне при вегетаріанському харчуванні.

Наведені корисні властивості стосуються тільки нерафінованої ріпакової олії холодного віджиму. Уникайте вживання рафінованих продуктів – в них міститься дуже мало корисних речовин.

Шкода і протипоказання рапсової олії

Шкода проявляється при надмірному вживанні. Оскільки це високожировий продукт, сильно захоплюватися ним не варто – це може викликати ожиріння і посилену роботу шлунково-кишкового тракту.

Обов’язково стежте за добовим вживанням омега-6 ЖК. Їх надлишок може викликати запалення в організмі.

Олію заборонено вживати при:

  • діареї;
  • загостренні жовчнокам’яної хвороби;
  • гепатиті;
  • індивідуальній непереносимості.

При вживанні технічної рапсової олії (якщо недобросовісний виробник замінив нею харчову), можуть з’явитися:

  • порушення в розвитку кісток;
  • збої в гормональному фоні;
  • поява вісцерального жиру;
  • хронічні захворювання нирок і печінки.

Дитяче харчування і рапсове масло

До цих пір між вченими точаться палкі суперечки про те, чи корисна рапсова олія для дітей. Часто її додають в раціон немовлят (не в чистому вигляді, а в складі сумішей), щоб дитина отримала корисні жирні кислоти, що не виробляються в організмі. Однак, через можливу підміну харчового масла на технічне дитина може отримати більше шкоди, ніж користі.

Якщо ви впевнені, що рапсова олія харчова, можете не переживати за здоров’я своєї дитини. Жировий склад такої ідентичний жировому складу грудного молока.

Аналоги рапсової олії

Читайте також:  Артишок. Властивості та склад

Для різноманітності потрібно збагачувати раціон і іншими корисними оліями:

  • Оливкова. Найдоступніша олія. Вона багата антиоксидантами і покращує роботу мозку;
  • Лляна. Знижує тиск і зміцнює серце;
  • Кокосова. Корисна для тих, хто активно займається спортом;
  • Олія авокадо. Покращує роботу серця і містить багато актиоксидантів.

Рецепти масок для волосся з рапсовою олією

маска для волосся з рапсовою олією
Маски для волосся на основі рапсової олії легко зробити самостійно

Маски з рапсовою олією рятують від посічених кінчиків. При регулярному застосуванні волосся стає слухняним і гладкими.

Рецепт №1

  • Змішайте 1 л. кефіру, 40 мл. ріпакової олії і 1 ложку солі.

Акуратно нанесіть маску на волосся – від коренів до кінчиків, і накрийте рушником або поліетиленовим пакетом.

Витримайте мінімум 40 хвилин, потім змийте водою і помийте голову шампунем.

Рецепт №2

  • Змішайте в рівних пропорціях рапсову і підігріту кокосову олію.

Нанесіть на волосся, приділяючи особливу увагу кінчикам.

Бажаний час витримки – 3 години.

Рапсова олія. Використання

Найкорисніше вживання рапсової олії – додавання в овочеві салати. Можете заправляти нею салат з огірків і помідорів або готувати улюблений дитячий салат з моркви і кураги.

З олії можна робити домашні косметологічні засоби. Наприклад, при змішуванні з олією ши в рівних пропорціях виходить пом’якшувальна олійка для рук.

Як зберігати рапсову олію

Зберігайте рапсову олію в темному, прохолодному та недоступному для дітей місці.

Рапсова олія, як і будь-який продукт, корисний в міру. Використовуйте її для різноманітності щоденного меню і чергуйте з іншими маслами. При регулярному вживанні продукт покращує роботу серця і уповільнює старіння шкіри.

Вам може сподобатись:

адамове ребро трава

Що за рослина “адамове ребро” ?

Горічник лікарський або адамове ребро застосовується в народній медицині для лікування: застуди та грипу, ревматизму,подагри, …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *