Про фісташки та їх властивості

Фісташки – їстівне насіння дерева сімейства кешью. У Китаї фісташки називають «щасливі горіхи», завдяки напіввідкритій оболонці.

Насіння містить багато білка, жирів, дієтичних волокон і вітаміну B6. Їх їдять свіжими або обсмаженими. Фісташки використовують в приготуванні страв, десертів, халви і морозива.

Де ростуть фісташки

Фісташки ростуть на деревах, які можуть переживати тривалі періоди посухи. Вони походять з Центральної Азії. Це витривалі рослини, які можуть процвітати в сухих і несприятливих умовах з малою кількістю опадів і рости на крутих скелястих ділянках.

Фісташкові дерева вимагають специфічних кліматичних умов для плодоношення. Дерева потребують спекотного літа і холодної зими. Якщо літо дощове, дерево може «підхопити» грибкове захворювання.

Сьогодні фісташки вирощують в Афганістані, Середземноморському регіоні та в Каліфорнії.

Склад і калорійність фісташок

Склад 100 гр. фісташок у відсотках від добової норми представлений нижче.

вітаміни:

  • В6 – 85%;
  • В1 – 58%;
  • В9 – 13%;
  • Е – 11%;
  • В2 – 9%.

мінерали:

  • мідь – 65%;
  • марганець – 60%;
  • фосфор – 49%;
  • магній – 30%;
  • калій – 29%.

Калорійність фісташок – 557 ккал на 100 гр.

Користь фісташок для організму

Корисні властивості фісташок виражаються у регулюванні артеріального тиску, зниженні холестерину і в здатності знімати запалення.

  • Для серця і судин
Читайте також:  Календула лікарська

Фісташки підтримують здоровий рівень холестерину і баланс ліпідів в крові. Невелика порція продукту щодня знижує рівень ліпідів в крові на 9%, а велика – до 12%. Це знижує артеріальний тиск і стресові реакції судин.

  • Для мозку

Дослідження довело, що жінки середнього віку, які регулярно вживають фісташки, на 40% рідше страждають від вікових порушень пам’яті.

  • Користь фісташок для очей

Фісташки знижують ризик виникнення очних хвороб, оскільки в них містяться антиоксиданти лютеїн і зеаксантин. Вони зменшують вікову дегенерацію жовтої плями і катаракти.

  • Для легень

Включення фісташок в раціон 1 раз в тиждень на 24% знижує ризик розвитку респіраторних захворювань, а щоденне вживання – на 39%.

  • Для шлунково-кишкового тракту

Фісташки є джерелом мононенасичених жирних кислот, які допомагають позбавлятися від жиру на животі.

Горіхи багаті клітковиною, а це корисно для здоров’я травної системи. Вони підсилюють моторику кишечника і запобігають запорам. Фісташки знижують ризик розвитку раку товстої кишки.

  • Для ендокринної системи

При щоденному вживанні фісташок знижується рівень цукру в крові. Середземноморська дієта з фісташками зменшує захворюваність гестаційним цукровим діабетом.

Читайте також:  Рапсова олія: використання, склад, властивості, протипоказання

Канадські дослідники виявили, що вживання фісташок знижує рівень цукру в крові.

  • Користь фісташок для шкіри

Фісташки містять олеанолову кислоту, яка гальмує розвиток алергічного контактного дерматиту.

  • Для імунітету

Вживання однієї або двох порцій фісташок в день збільшує рівень антиоксидантів в крові.

Дослідження показало, що навіть у тих, хто їв горіхи менше 1 разу на тиждень, ризик розвитку раку впав на 11%.

  • Для вагітних

Включення продукту в дієту вагітних знижує ризик передчасних пологів і недоношеності немовлят.

  • Для чоловіків

Завдяки вмісту аргініну, фісташки працюють як природний засіб від імпотенції.

Фісташки при схудненні

користь фісташок

Все більше досліджень спростовують міф про те, що горіхи можуть привести до збільшення ваги. Наприклад, дослідження з фісташками довело, що їх вживання 2 або більше разів на тиждень допомагає схуднути. Продукт є відмінним джерелом мононенасичених жирних кислот, які дозволяють контролювати масу тіла через швидке насичення.

Фісташки будуть корисні для тих, хто хоче схуднути або підтримувати вагу, завдяки високому вмісту білка.

Шкода і протипоказання фісташок

Читайте також:  Що за рослина "адамове ребро" ?

Протипоказання пов’язані зі складом, особливостями виробництва і зберігання:

  • горіхи багаті білком – надмірне вживання збільшує навантаження на нирки;
  • фісташки небезпечні через високий ризик зараження афлатоксином. Це канцероген, який викликає рак печінки і послаблює імунітет;
  • солоні фісташки містять багато солі – це може викликати набряклість.
  • якщо у вас алергія на фісташки, то відмовтеся від їх вживання.
  • фісташки можуть переносити сальмонели – небезпечну харчову бактерію.

Як вибрати фісташки

Не купуйте фісташки, які були “вибілені”. Це може негативно вплинути на вміст корисних речовин.

Фісташки швидко псуються. Після збору врожаю їх потрібно обробити протягом 24 годин, інакше таніни можуть забарвляти шкаралупу. Не купуйте пофарбовані або плямисті горіхи. Натуральні шкарлупки повинні бути світло-бежевого кольору.

Вибирайте органічні фісташки. Горіхи з Ірану і Марокко містять багато шкідливих добавок.

Не їжте кислі горіхи або з ознаками цвілі.

Щоб отримати всю користь фісташок, їжте сирі горіхи, а не смажені. Обжарка зменшує доступність корисних жирних кислот і амінокислот.

Як зберігати фісташки

Фісташки можна зберігати в холодильнику в герметичному контейнері до 6 тижнів. Якщо їх помістити в морозилку, то термін зберігання збільшиться до 1 року.

Сушка сирих фісташок гарячим повітрям також збільшує термін зберігання. Зберігайте сушені горіхи в закритому посуді, щоб вони не відсиріли.

Вам може сподобатись:

адамове ребро трава

Що за рослина “адамове ребро” ?

Горічник лікарський або адамове ребро застосовується в народній медицині для лікування: застуди та грипу, ревматизму,подагри, …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.