Морозостійкість:
- критична температура -50 ° С;
- не виносить різких перепадів температури.
Розміри і форма зростання:
- Високорослі сорти: від 4 м. і вище: Вітамінна, Трофимівська
- Середньорослі сорти: 2,5 – 4 м: Базельська, Ботанічна, Дар Казакову, Дар МГУ, Москвичка, Надія, Перчик, Помаранчева, Рижик, Чуйська, Янтарна.
- Низькорослі сорти: до 2,5 м: Галереї, Жовта рання, Золота куля, Красноплідний, Московська красуня, Відрадна, Подарунок саду, Сонечко, Янтарне намисто.
Смакові якості плодів:
- Кислі: Ботанічна, Вітамінна, Красноплідний, Помаранчева, Відрадна, Перчик, Трофимівська.
- Кисло-солодкі: Галереї, Жовта рання, Москвичка, Московська красуня, Янтарна.
- Солодко-кислі: Дар МГУ, Чуйська.
Лікувальні властивості обліпихи. Хімічний склад:
Вуглеводи і споріднені сполуки (Квебрахо, міо-інозит та ін.); дітерпеноіди (в листі – фитол); трітерпеноїди (урсолова кислота, олеанолова кислота, альфа-амирин, циклоартенол і ін.); стероїди (бета-ситостерин, кампестерін, ізофукостерін, стігмастанол, дуакостерін, стигмастерин і ін.); каротиноїди (в листі і плодах – гамма-каротин, токофероли, бета-каротин, лютеїн, криптоксантин, віолаксантін, неоксантін; в листі – бета-каротин, флавоксантин; в листі – фітофлюін, лікопін, зеаксантин і ін.); поліізопреноіди (в листі – декапренол, ундекапренол); фенолкарбонові кислоти та їх похідні (в листі і плодах – n-гідроксибензойна, галова, прокатехова, n-кумарова, кавова, ферулова; в листі обліпихи – бузкова, гептизинова, еллагова; в плодах обліпихи – хлорогенова, ванілінова, саліцилова, корична, пірокатехова, вератрова, кумарова і ін.); лігнано (в плодах); флавоноїди (в листі – сіренгенін, пентаметілкверцетин, кемферол, астрагалін, ізокверцетин; в листі і плодах обліпихи – ізорамнетин; в листі, плодах – кверцетин, рутин, мирицетин), лейкоантоціани (в листі – лейкоціанідин, лейкодельфінідин; в соку плодів – пеонін); катехіни (в листі); алкалоїди та інші азотовмісні сполуки (в листі і плодах – гармалін, гарман, гармол; в плодах – бетаїн, холін); аліфатичні спирти; вищі жирні кислоти і їх похідні (в плодах – стеаринова, пальмітинова, олеїнова, лінолева, вакценова, міристинова, ліноленова та ін.); фосфоліпіди (в насінні); жирне масло – до 14%.
Обліпиха має таку лікувальну дію:
Адаптогенну, кардіотонічну, пом’якшувальну і обволікаючу, протизапальну, антимікробну, ранозагоювальну, противірусну, протипухлинну, антиоксидантну, антидепресивну, гіпотензивну, імуномодулюючу, антигіпоксичну, противиразкову, нейропротективну, гепатопротективну, гіпоглікемічну, радіопротектівну, тромболітичну, детоксицируючу, цитопротективну, гіполіпідемічну.
Захворювання, які лікують обліпихою:
Гіпо- і авітамінози, грип, ГРВІ, фарингіти, риніти, отити, гайморити, тонзиліти, синусити, черевний тиф, дизентерія, сальмонельоз, захворювання печінки, знижена кислотність шлункового соку, дискінезія жовчного міхура, дерматити, пошкодження шкіри і слизових оболонок , екземи, опіки, трофічні виразки, променеві ушкодження шкіри, профілактика атеросклерозу, дистрофії міокарда, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, ерозія шийки матки, виразкові ураження прямої кишки, стоматити, гінгівіти, пульпіти, пошкодження і виразки рогівки, опіки очей, депресії, подагру, ревматизм.
Протипоказання до вживання обліпихи:
Внутрішнє вживання обліпихової олії протипоказано при захворюваннях підшлункової залози, проносі, гострому холециститі, жовчнокам’яній хворобі, підвищеній кислотності.
Обліпиха – рослина дводомна, тобто жіночі та чоловічі квітки знаходяться на різних рослинах, для отримання стабільного врожаю на 5-7 жіночих рослин необхідно 1 чоловіча.
Чоловічі форми (сорти) – Алей, Милий друг, Урал.
На думку вчених, обліпиха крушиновидна в далекій давнині росла повсюдно і лише її вимогливість до світла дозволила іншим рослинам, менш світлолюбним, витіснити її з природних місць мешкання. Обліпиха в природному середовищі частіше зустрічається по берегах річок і морів, тому її часто називають морською колючкою. Однак, наша назва цієї рослини – обліпиха – більш образна і зрозуміла абсолютно всім, хто хоч раз бачив її кущі, буквально обліплені плодами.
Обліпиха. Корисні властивості:
Обліпиха – безперечний лідер серед плодово-ягідних рослин за вмістом вітамінів і біологічно активних речовин, оскільки вона містить практично всі основні водо- і жиророзчинні вітаміни і провітаміни. А за вмістом вітаміну Е, бета-каротину, вітаміну К1 обліпиха не має собі рівних.
У 100 грамах плодів обліпихи міститься вітамінів:
- С (аскорбінова кислота) 50-360 мг;
- Р (біофлавоноїди) 75-100 мг;
- В1 (тіамін) 0,016-0,035 мг;
- В2 (рибофлавін) 0,03-0,05 мг;
- В9 (фолієва кислота) 0,15-0,8 мг;
- провітамін А (бета-каротин) 1,9-10,9 мг;
- Е (токоферол) 8-16 мг;
- група вітаміну К (філлохинон) 0,9-1,5 мг;
- група вітаміну Р (ненасичені жирні кислоти) – в маслі до 77%.
У плодах обліпихи виявлено 15 мікроелементів, найбільше – марганцю, алюмінію і титану. Серед макроелементів – великий вміст кальцію, магнію і калію.
Обліпиха в кулінарії:
Серед багатьох переваг обліпихи необхідно підкреслити одне з найважливіших – всі продукти її переробки в будь-яких допустимих поєднаннях зберігають свою користь і оригінальний смак навіть при тривалому зберіганні. Простота і різноманітність варіантів переробки плодів обліпихи – теж безперечний плюс цієї ягоди. З її плодів готують соки, вина, варення, компоти, пюре, желе, киселі, мармелад, пастилу. З обліпихою можна приготувати пудинги і оладки, супи і салати, соуси і десерти.
Олія обліпихи. Лікувальні властивості:
Найбільшу славу обліписі принесла її цілюща олія, що міститься в м’якоті її плодів, корі і насінні. За своїм складом олія обліпихи є унікальним природним концентратом поліненасичених жирних кислот, каротину, стеринів, токоферолу, фосфоліпідів, філлохинону та інших необхідних людському організму речовин. Олія обліпихи – це готовий природний лікувальний препарат з різнобічними цілющими властивостями.
Обліпиха в медицині і косметології:
Обліпиха відома як лікарський засіб в народній медицині з глибокої давнини і заслужила глибоку повагу і народної, і офіційної медицини. Вона використовувалася в монгольській, тибетської і індійській медицині, про неї згадують і грецькі, і римські трактати. Крім ягід, для лікування різних недуг використовують її кору і листя. Ягоди обліпихи застосовують при лікуванні захворювань крові, серцево-судинної та імунної систем. Систематичне вживання її ягід є одним з кращих профілактичних засобів від інфарктів та інсультів, сприяє зниженню ризику утворення тромбів і закупорці кровоносних судин. Ягоди обліпихи також допомагають продовженню дітородної функції у жінок, сприяючи «ефекту омолодження» тканин.
Свіжі ягоди обліпихи також допомагають при лікуванні безпліддя, як у чоловіків, так і у жінок. Кору використовують при лікуванні онкозахворювань, а листя – як засіб від ревматизму і подагри, при стоматитах і періодонтитах.
Масло обліпихи застосовують при лікуванні гастритів і виразок, вікової катаракти і травмах рогівки, при лікуванні опіків і пролежнів, гінекологічних захворюваннях, а також гіпертонії, недокрів’ї і атеросклерозі.