Кажуть, що свою назву ця рослина отримала за кольором своїх плодів, який нагадує колір розпеченого заліза, адже найпоширеніша у нас калина – калина звичайна. А взагалі в світі існує дуже багато її видів, майже півтори сотні, і плоди калини бувають різного кольору – аж до темно-фіолетового.
Деякі відомості про калину:
- більшість видів вступає в плодоношення на 3-4 рік;
- кущі плодоносять до 40-50 років, але найбільш продуктивний період 25 років;
- у деяких сортів висока самоплідність, можливе вирощування одиничних рослин;
- плоди залишаються на гілках після опадання листя;
- ягоди з різним ступенем гіркоти;
- листя можуть сильно пошкоджуватися листогризучими шкідниками (калинові Листоїди);
- калину можна вирощувати по сусідству з іншими низькорослими ягідними чагарниками;
- у 6-8-річних кущів урожай переміщується на периферію крони, тому необхідна омолоджуюча обрізка.
Калина. Збір і зберігання:
Завдяки своїм антисептичним властивостям калина може зберігатися свіжою майже цілий рік. Збирають її ягоди з вересня і до самої весни, пов’язуючи кисті в пучки по 10-15 штук. Потім їх підвішують на горищі, балконі або в сараї. Ягоди і кору калини також засушують в печах або сушарках, розклавши в один шар на листі. Сушені ягоди зберігають в дерев’яних або скляних судинах або в полотняних мішках. Характерний гіркуватий присмак калина повністю втрачає після перших морозів або після обробки – сушіння, нагрівання або квашення.

Навіть в наш час народні цілителі кажуть, що дає людині заспокоєння не тільки прийом препаратів з калини, але навіть простий дотик до цього магічного дерева.
«Якщо тобі важко, гірко від долі своєї, обійми калину-матінку, проведи кілька разів рукою по її стовбуру, розкажи-відкрий всі таємниці свої гіркі, пригорнися до неї обережно, не поламавши її гілочок, відразу стане легше на душі, і життя твоє новим світлом наповниться ».
Калина містить в своєму складі:
- вітаміни С, B9, K, E, A .;
- інвертний цукор;
- дубильні і пектинові речовини,
- органічні кислоти,
- фітонциди,
- мікроелементи: фосфор, кальцій, залізо, марганець, цинк, селен.
Лікувальні властивості калини в народній медицині:
Калину з давніх-давен шанували знахарі і травники, адже практично всі частини калини використовувалися для приготування різних ліків від безлічі хвороб:
- при запальних і шкірних захворюваннях,
- виразковій хворобі,
- гіпертонії,
- набряках,
- гастритах,
- колітах,
- неврозах,
- епілепсії,
- судинних спазмах,
- судомах,
- безсонні,
- ангіні,
- захворюваннях печінки.
Калина обов’язково входила в раціон харчування вагітних жінок для збереження і благополучного перебігу вагітності. Соком калини лікували пристрасть до алкоголю. Вона стимулює обмін речовин, підвищує гемоглобін і нормалізує стан кровоносних судин, а також є сильним антисептиком.
Сучасна медицина підтвердила також і її заслуги в профілактиці ракових захворювань. Дивною властивістю володіють і кістянки калини (насіння в її ягодах), які прекрасно чистять кишечник від жирних шлаків, зміцнюють його мікрофлору, тонізують кишкову мускулатуру, а також є сильним природним сорбентом токсинів. Таке очищення організму – справжній еліксир молодості!
Олія з калини менш відома, хоча вона володіє практично такими ж лікувальними властивостями, як і олія обліпихи. У косметології з калини роблять креми і маски для обличчя, що володіють тонізуючими, відновлюючими і омолоджуючими властивостями.
Оскільки корисні властивості калини зменшуються при термічній обробці, в лікувальних цілях більше вживаються свіжі ягоди.