Калина звичайна. Лікувальні властивості

Кажуть, що свою назву ця рослина отримала за кольором своїх плодів, який нагадує колір розпеченого заліза, адже найпоширеніша у нас калина – калина звичайна. А взагалі в світі існує дуже багато її видів, майже півтори сотні, і плоди калини бувають різного кольору – аж до темно-фіолетового.

Деякі відомості про калину:

  • більшість видів вступає в плодоношення на 3-4 рік;
  • кущі плодоносять до 40-50 років, але найбільш продуктивний період 25 років;
  • у деяких сортів висока самоплідність, можливе вирощування одиничних рослин;
  • плоди залишаються на гілках після опадання листя;
  • ягоди з різним ступенем гіркоти;
  • листя можуть сильно пошкоджуватися листогризучими шкідниками (калинові Листоїди);
  • калину можна вирощувати по сусідству з іншими низькорослими ягідними чагарниками;
  • у 6-8-річних кущів урожай переміщується на периферію крони, тому необхідна омолоджуюча обрізка.

Калина. Збір і зберігання:

Завдяки своїм антисептичним властивостям калина може зберігатися свіжою майже цілий рік. Збирають її ягоди з вересня і до самої весни, пов’язуючи кисті в пучки по 10-15 штук. Потім їх підвішують на горищі, балконі або в сараї. Ягоди і кору калини також засушують в печах або сушарках, розклавши в один шар на листі. Сушені ягоди зберігають в дерев’яних або скляних судинах або в полотняних мішках. Характерний гіркуватий присмак калина повністю втрачає після перших морозів або після обробки – сушіння, нагрівання або квашення.

калина лікувальні властивості
Спосіб зберігання калини

Навіть в наш час народні цілителі кажуть, що дає людині заспокоєння не тільки прийом препаратів з калини, але навіть простий дотик до цього магічного дерева.

«Якщо тобі важко, гірко від долі своєї, обійми калину-матінку, проведи кілька разів рукою по її стовбуру, розкажи-відкрий всі таємниці свої гіркі, пригорнися до неї обережно, не поламавши її гілочок, відразу стане легше на душі, і життя твоє новим світлом наповниться ».

Калина містить в своєму складі:

  • вітаміни С, B9, K, E, A .;
  • інвертний цукор;
  • дубильні і пектинові речовини,
  • органічні кислоти,
  • фітонциди,
  • мікроелементи: фосфор, кальцій, залізо, марганець, цинк, селен.
Читайте також:  Про фісташки та їх властивості

Лікувальні властивості калини в народній медицині:

Калину з давніх-давен шанували знахарі і травники, адже практично всі частини калини використовувалися для приготування різних ліків від безлічі хвороб:

  • при запальних і шкірних захворюваннях,
  • виразковій хворобі,
  • гіпертонії,
  • набряках,
  • гастритах,
  • колітах,
  • неврозах,
  • епілепсії,
  • судинних спазмах,
  • судомах,
  • безсонні,
  • ангіні,
  • захворюваннях печінки.

Калина обов’язково входила в раціон харчування вагітних жінок для збереження і благополучного перебігу вагітності. Соком калини лікували пристрасть до алкоголю. Вона стимулює обмін речовин, підвищує гемоглобін і нормалізує стан кровоносних судин, а також є сильним антисептиком.

Сучасна медицина підтвердила також і її заслуги в профілактиці ракових захворювань. Дивною властивістю володіють і кістянки калини (насіння в її ягодах), які прекрасно чистять кишечник від жирних шлаків, зміцнюють його мікрофлору, тонізують кишкову мускулатуру, а також є сильним природним сорбентом токсинів. Таке очищення організму – справжній еліксир молодості!

Олія з калини менш відома, хоча вона володіє практично такими ж лікувальними властивостями, як і олія обліпихи. У косметології з калини роблять креми і маски для обличчя, що володіють тонізуючими, відновлюючими і омолоджуючими властивостями.

Читайте також:  Барбарис звичайний: властивості та особливості

Оскільки корисні властивості калини зменшуються при термічній обробці, в лікувальних цілях більше вживаються свіжі ягоди.

Вам може сподобатись:

адамове ребро трава

Що за рослина “адамове ребро” ?

Горічник лікарський або адамове ребро застосовується в народній медицині для лікування: застуди та грипу, ревматизму,подагри, …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.