Брусниця звичайна, її властивості

Мабуть, кожному відомий цей вічнозелений чагарник з сімейства брусничних (за більш старою класифікацією – Вересових). Брусниця зростає в хвойних, переважно соснових і змішаних рівнинних і гірських лісах, а на Далекому Сході навіть в заростях рододендрона. На Кавказі піднімається в гори до висоти 3300 м. Зараз її намагаються вирощувати в культурі.

Листя у брусниці зимуючі, шкірясті, щільні, короткочерешкові, зверху темно-зелені, блискучі, знизу більш бліді і тьмяні, злегка загорнуті по краю, зі світлими точковими залозками. І саме вони є найважливішою лікарською сировиною, але цілком допустима і заготівля верхівок пагонів. Цікаво, що найбільша хитрість полягає в тому, що потрібно правильно вибрати час для збору сировини.

Заготівлю листя і пагонів проводять або відразу ж після танення снігу і припиняють перед початком цвітіння брусниці, або восени після дозрівання ягід. Літні листя при сушінні чорніють, і сировина втрачає товарний вигляд. Так що вони повинні або «пережити» зиму або вже витримати осінні заморозки. Сушать сировину на горищах з хорошою вентиляцією або під навісом, розкладаючи пухким шаром і періодично перемішуючи.

Цвіте рослина в травні і в цей період вона виглядає зворушливо і ніжно. Квітки білі, дзвонові, зібрані в короткі верхівкові кисті.

А з середини серпня достигають плоди – багатонасінні яскраво-червоні ягоди діаметром до 8 мм. Плоди використовують у свіжому вигляді або для приготування гастрономічних виробів, наприклад моченої брусниці – найсмачнішого гарніру до м’яса і курки.

Читайте також:  Меліса або лимонна трава

Брусниця. Лікарські властивості листя та плодів

листя та плоди брусниці
Брусниця зичайна досить поширена

Але повернемося до лікарських властивостей. Листя брусниці містять арбутин, метиларбутин, фенолкарбонові кислоти, катехіни, дубильні речовини, флавоноїди, вітамін С. Ці речовини з незрозумілими назвами і надають брусничному листю всі його фармакологічні властивості.

Плоди містять цукри (фруктозу, глюкозу, сахарозу, пектин), органічні кислоти, вітаміни (С, РР), ефірну олію, антоціани. Завдяки присутності бензойної кислоти, яка має консервуючі властивості, квашена брусниця так добре зберігається.

Препарати з брусниці значно збільшують сечовиділення, мають антисептичну і солерозріджуючу властивості, що дуже важливо при нирково-кам’яній хворобі і подагрі. Лікувальна дія брусниці обумовлена головним чином фенольним з’єднанням арбутином, який у лужному середовищі відщеплює гідрохінон, що володіє сильною антисептичною дією. У нормі сеча має кислу реакцію, тому прийом препаратів брусниці повинен супроводжуватися вживанням лужних мінеральних вод або питної соди.

У науковій медицині відвар і настій листя використовують як

  • діуретичний засіб при захворюваннях нирок і сечового міхура (пієліт, цистит, пієлонефрит, сечо-і нирковокам’яна хвороба),
  • при гострих і хронічних запальних процесах в сечостатевій системі,
  • нічному нетриманні сечі,
  • легких формах цукрового діабету.
Читайте також:  Шафран та його властивості

Листя брусниці є замінником мучниці, яку теж можна знайти в аптеці. У народній медицині відвар листя і плодів брусниці в суміші з травою звіробою використовують при енурезі (нетриманні сечі). У суміші з іншими рослинами листя брусниці застосовують при аденомі простати, а також при гострому та хронічному простатитах.

Чорне, перезимувавше листя – хороший сурогат чаю.

Свіжі плоди вважаються загальнозміцнюючим, вгамовуючим спрагу і тонізуючим засобом. За деякими даними, плоди брусниці – відмінний афродезіак для літніх чоловіків. Їх вживають в народній медицині як діуретичний (правда менш сильний, ніж листя) і вітамінний засіб.

Ягоди брусниці у вигляді соку, варення, желе, компоту знижують вміст в організмі радіоактивного цезію в 1,5-3 рази, одночасно покращують роботу імунної системи. Включення ягід в раціон знижує запальні процеси в шлунково-кишковому тракті і сечовивідних шляхах, зміцнюють стінки кровоносних судин, а у годуючих матерів попереджають мастит.

Ягоди брусниці часто додають в їжу в сирому і переробленому вигляді, для виготовлення соків, морсів, квасів, вин, настоянок, лікерів.

Рецепти використання брусниці

Тепер кілька порад, як її застосовувати:

  • Відвар з листя брусниці

Готують з 2-х столових ложок подрібненої сировини, яку заливають 1 склянкою окропу, нагрівають на водяній бані 30 хв, настоюють до охолодження, проціджують, а потім приймають по 1/3 – 1/2 склянки 2-3 рази на день.

  • Настій листя брусниці.
Читайте також:  Коріандр. Лікувальні властивості.

Взяти 3-4 чайні ложки подрібненої сировини, залити 1 склянкою окропу, нагрівати на водяній бані 15 хв, настояти до охолодження, процідити. Приймати по 1/4 склянки 3-4 рази на день до їжі.

  • Брусничний чай

Готується наступним чином: 1 чайну ложку подрібненого листя залити 1 склянкою окропу, настояти 30 хв, процідити. Приймати по 1/4 – 1/2 склянки 3 рази на день до їжі. Особливо рекомендують пити цей чай при хворобах нирок і сечового міхура хворим з анацидним гастритом, а також страждаючим на подагру.

  • Настій листя і плодів брусниці

1 столову ложку суміші листя, плодів брусниці і трави звіробою (в співвідношенні 1: 1: 1) залити 1 склянкою окропу, кип’ятити на повільному вогні 10 хв, настояти 1 годину, процідити. Приймати по 1/2 склянки 5 разів на день, починаючи з 4-х годин, при нічному нетриманні сечі.

  • Настоянку листя в народній медицині використовують при холециститі:

50 г свіжого листя брусниці залийте 0,5 л. горілки і настоюйте в темному місці 2 тижні. Процідіть і приймайте по 15-20 крапель в ложці води за 30 хвилин до їжі. Курс лікування – 3-4 тижні.

Вам може сподобатись:

адамове ребро трава

Що за рослина “адамове ребро” ?

Горічник лікарський або адамове ребро застосовується в народній медицині для лікування: застуди та грипу, ревматизму,подагри, …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *