Базилік. Властивості та застосування

Базилік – ароматна рослина, яка популярна в італійській кухні. Існує багато сортів базиліка – тільки кулінарних більше 35. Листя бувають зеленого і темно-фіолетового кольору.

У східній медицині інтуїтивно люди давно відкрили корисні властивості базиліку, оскільки він ефективно знімає запалення. Високий вміст ефірних масел дозволяє застосовувати рослину для створення косметики і засобів по догляду за будинком і боротьби з комахами. Запах базиліку ефективний для відлякування кліщів.

Склад і калорійність базиліку

Корисні властивості базиліку пояснюються його складом. Він багатий вітамінами і мінералами.

Склад 100 гр. базиліку в процентах від добової норми:

  • вітамін К – 518%. Нормалізує згортання крові;
  • вітамін А – 106%. Сильний антиоксидант, який захищає слизові оболонки і судини;
  • марганець – 57%. Регулює утворення кісткової і сполучної тканин;
  • вітамін C – 30%. Зміцнює кровоносні судини і зв’язує вільні радикали;
  • мідь – 19%. Бере участь у метаболізмі заліза і насиченні тканин киснем.

Калорійність базиліку – 23 ккал на 100 гр.

Базилік містить багаті фенолами ефірні масла. Вони захищають організм від бактерій і вірусів на клітинному рівні, а також гальмують рак!!!

Корисні властивості базиліку

Користь базиліку проявляється в антиоксидантній і протизапальній дії. Його використовують в Аюрведі та китайській медицині. Це популярний народний засіб проти:

  • укусів комах,
  • нудоти,
  • сексуальної дисфункціі.
Читайте також:  Про фісташки та їх властивості

Базилік містить:

  • знеболюючі,
  • протизапальні,
  • жарознижуючі компоненти.

Тому він полегшує біль в суглобах при артритах і артрозах.

Завдяки вітаміну К, продукт розріджує кров не гірше аспірину, перешкоджає утворенню холестеринових бляшок і знижує кров’яний тиск. Магній в його складі зміцнює серцевий м’яз і запобігає його спазмам.

З давніх-давен відомо антидепресанту дію базиліка. Його використовують при лікуванні тривожних станів і психічних розладів.

Вітамін А покращує зір і гальмує вікові зміни очей.

Потужні протизапальні властивості базиліку дозволяють використовувати його при лікуванні астми для купірування нападів.

Базилік часто використовують при:

  • шлункових проблемах – спазмах,
  • втраті апетиту,
  • кишкових газах,
  • діареї та запорах.

Він пригнічує пошкодження печінки, викликане токсинами і зменшує її жирові шари. Ще рослина покращує здоров’я зубів.

цікаві властивості базиліку
Колір базиліку може бути як світлим, так і темним

Екстракти базиліку знижують рівень цукру і холестерину у пацієнтів з діабетом.

В Італії базилік для чоловіків вважається сильним афродизіаком і символом любові. Він покращує сексуальне життя, оскільки знімає запалення і збільшує приплив крові до статевих органів.

Базилік пом’якшує шкіру, знімає роздратування, лікує ушкодження епітеліальної тканини шкіри і слизових.

Антиоксиданти в базиліці запобігають мутації хромосом, які призводять до зростання ракових клітин. Вони допомагають при лікуванні раку шкіри, порожнини рота, печінки і легенів. Також вони гальмують старіння організму і зміцнюють імунітет.

Читайте також:  Що за рослина "адамове ребро" ?

Користь сушеного базиліку

Висушені листя базиліку широко використовуються людиною. Вони менш ароматні, ніж свіжі, і різкіші на смак. Їх калорійність вище – 233 ккал на 100 гр.

Всі корисні активні речовини в сушених листках базиліку такі ж, як в свіжому продукті, але концентрація зростає у багато разів. Тому сухе листя теж застосовують для:

  • зниження запалення,
  • розрідження крові,
  • як ароматну приправу.

Єдина відмінність від свіжого базиліку – підвищений вміст харчових волокон, які корисні для травлення.

При використанні сушеного базиліку потрібно брати близько 30% від рекомендованого обсягу свіжого.

Шкода і протипоказання базиліку

Шкода від базиліку ще не виявлена при використанні в невеликих кількостях. Але, якщо ви часто застосовуєте його в приготуванні їжі, то дотримуйтесь обережності:

Не поєднуйте його з кроворозріджуючими препаратами і не їжте при підготовці до операцій.

Базилік не можна їсти жінкам в першому триместрі вагітності, оскільки він може спровокувати спазми і викидень.

Випадки алергічної реакції проявляються рідко. Якщо з’явилися ознаки алергії – зверніться до лікаря і випийте антигістамінний засіб.

Як обрати базилік

У магазинах можна зустріти кілька різновидів базиліку: мілколистний, італійський, тайський і лимонний. Головне, щоб листя свіжого базиліку мали:

  • яскраве забарвлення,
  • без темних плям,
  • без слідів в’янення і пожовтіння.
Читайте також:  Календула лікарська

Іноді зустрічаються порційні кубики замороженого базиліку, тут теж слід орієнтуватися на колір і не забувати про термін придатності.

Свіжий базилік духмяний і смачний, але сушений – дешевший і зручніший. Його можна купити у відділі спецій в будь-якому магазині.

правильно зберігати базилік
Базилік довго зберігається в замороженому вигляді

Як зберігати базилік

Свіжий базилік поставте в банку з водою і залиште при кімнатній температурі. У такому вигляді він буде зберігатися 2-3 дні. Потім його можна висушити і скласти в ємність, яка щільно закривається. У такому вигляді він зберігається до 6 місяців без доступу світла.

Рослину можна зберігати в холодильнику, загорнувши у вологу матерію або паперовий пакет. Можна заморожувати листя в пакетиках або ванночках для льоду і використовувати при приготуванні супів та інших страв. Кількість поживних речовин, зокрема вітаміну С, при такому зберіганні знижується.

Базилік використовують в середземноморській, індійській, тайській та в’єтнамській кухнях. Його додають в чаї та лікери, з ним роблять салати та гарячі страви.

Базилік можна вирощувати вдома цілий рік – в такому випадку у вас завжди під рукою буде свіжа, корисна і ароматна трава. Готуйте страви з ароматною приправою і зміцнюйте організм з користю.

Вам може сподобатись:

адамове ребро трава

Що за рослина “адамове ребро” ?

Горічник лікарський або адамове ребро застосовується в народній медицині для лікування: застуди та грипу, ревматизму,подагри, …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.