Базилік – ароматна рослина, яка популярна в італійській кухні. Існує багато сортів базиліка – тільки кулінарних більше 35. Листя бувають зеленого і темно-фіолетового кольору.
У східній медицині інтуїтивно люди давно відкрили корисні властивості базиліку, оскільки він ефективно знімає запалення. Високий вміст ефірних масел дозволяє застосовувати рослину для створення косметики і засобів по догляду за будинком і боротьби з комахами. Запах базиліку ефективний для відлякування кліщів.
Склад і калорійність базиліку
Корисні властивості базиліку пояснюються його складом. Він багатий вітамінами і мінералами.
Склад 100 гр. базиліку в процентах від добової норми:
- вітамін К – 518%. Нормалізує згортання крові;
- вітамін А – 106%. Сильний антиоксидант, який захищає слизові оболонки і судини;
- марганець – 57%. Регулює утворення кісткової і сполучної тканин;
- вітамін C – 30%. Зміцнює кровоносні судини і зв’язує вільні радикали;
- мідь – 19%. Бере участь у метаболізмі заліза і насиченні тканин киснем.
Калорійність базиліку – 23 ккал на 100 гр.
Базилік містить багаті фенолами ефірні масла. Вони захищають організм від бактерій і вірусів на клітинному рівні, а також гальмують рак!!!
Корисні властивості базиліку
Користь базиліку проявляється в антиоксидантній і протизапальній дії. Його використовують в Аюрведі та китайській медицині. Це популярний народний засіб проти:
- укусів комах,
- нудоти,
- сексуальної дисфункціі.
Базилік містить:
- знеболюючі,
- протизапальні,
- жарознижуючі компоненти.
Тому він полегшує біль в суглобах при артритах і артрозах.
Завдяки вітаміну К, продукт розріджує кров не гірше аспірину, перешкоджає утворенню холестеринових бляшок і знижує кров’яний тиск. Магній в його складі зміцнює серцевий м’яз і запобігає його спазмам.
З давніх-давен відомо антидепресанту дію базиліка. Його використовують при лікуванні тривожних станів і психічних розладів.
Вітамін А покращує зір і гальмує вікові зміни очей.
Потужні протизапальні властивості базиліку дозволяють використовувати його при лікуванні астми для купірування нападів.
Базилік часто використовують при:
- шлункових проблемах – спазмах,
- втраті апетиту,
- кишкових газах,
- діареї та запорах.
Він пригнічує пошкодження печінки, викликане токсинами і зменшує її жирові шари. Ще рослина покращує здоров’я зубів.
Екстракти базиліку знижують рівень цукру і холестерину у пацієнтів з діабетом.
В Італії базилік для чоловіків вважається сильним афродизіаком і символом любові. Він покращує сексуальне життя, оскільки знімає запалення і збільшує приплив крові до статевих органів.
Базилік пом’якшує шкіру, знімає роздратування, лікує ушкодження епітеліальної тканини шкіри і слизових.
Антиоксиданти в базиліці запобігають мутації хромосом, які призводять до зростання ракових клітин. Вони допомагають при лікуванні раку шкіри, порожнини рота, печінки і легенів. Також вони гальмують старіння організму і зміцнюють імунітет.
Користь сушеного базиліку
Висушені листя базиліку широко використовуються людиною. Вони менш ароматні, ніж свіжі, і різкіші на смак. Їх калорійність вище – 233 ккал на 100 гр.
Всі корисні активні речовини в сушених листках базиліку такі ж, як в свіжому продукті, але концентрація зростає у багато разів. Тому сухе листя теж застосовують для:
- зниження запалення,
- розрідження крові,
- як ароматну приправу.
Єдина відмінність від свіжого базиліку – підвищений вміст харчових волокон, які корисні для травлення.
При використанні сушеного базиліку потрібно брати близько 30% від рекомендованого обсягу свіжого.
Шкода і протипоказання базиліку
Шкода від базиліку ще не виявлена при використанні в невеликих кількостях. Але, якщо ви часто застосовуєте його в приготуванні їжі, то дотримуйтесь обережності:
Не поєднуйте його з кроворозріджуючими препаратами і не їжте при підготовці до операцій.
Базилік не можна їсти жінкам в першому триместрі вагітності, оскільки він може спровокувати спазми і викидень.
Випадки алергічної реакції проявляються рідко. Якщо з’явилися ознаки алергії – зверніться до лікаря і випийте антигістамінний засіб.
Як обрати базилік
У магазинах можна зустріти кілька різновидів базиліку: мілколистний, італійський, тайський і лимонний. Головне, щоб листя свіжого базиліку мали:
- яскраве забарвлення,
- без темних плям,
- без слідів в’янення і пожовтіння.
Іноді зустрічаються порційні кубики замороженого базиліку, тут теж слід орієнтуватися на колір і не забувати про термін придатності.
Свіжий базилік духмяний і смачний, але сушений – дешевший і зручніший. Його можна купити у відділі спецій в будь-якому магазині.
Як зберігати базилік
Свіжий базилік поставте в банку з водою і залиште при кімнатній температурі. У такому вигляді він буде зберігатися 2-3 дні. Потім його можна висушити і скласти в ємність, яка щільно закривається. У такому вигляді він зберігається до 6 місяців без доступу світла.
Рослину можна зберігати в холодильнику, загорнувши у вологу матерію або паперовий пакет. Можна заморожувати листя в пакетиках або ванночках для льоду і використовувати при приготуванні супів та інших страв. Кількість поживних речовин, зокрема вітаміну С, при такому зберіганні знижується.
Базилік використовують в середземноморській, індійській, тайській та в’єтнамській кухнях. Його додають в чаї та лікери, з ним роблять салати та гарячі страви.
Базилік можна вирощувати вдома цілий рік – в такому випадку у вас завжди під рукою буде свіжа, корисна і ароматна трава. Готуйте страви з ароматною приправою і зміцнюйте організм з користю.