Барбарис – садовий чагарник з яскравим листям і плодами, які ростуть гронами. Вони мають кисло-солодкий смак.
Ягоди використовують в кулінарії і харчовій промисловості. З них готують джеми, компоти, желе, цукерки, соки і сиропи, вина і лікери. Сушені ягоди використовують як приправу до м’ясних страв.
Барбарис має довгу історію використання в традиційному східному і західному травництві. Індійські аюрведичні лікарі використовували його для лікування дизентерії, а іранські медики – як седативний засіб. Російські терапевти застосовували ягоду для лікування запалень, високого кров’яного тиску і маткових кровотеч.
Коріння, стебла і листя барбарису теж корисні: вони володіють антибактеріальними і протизапальними властивостями.
Склад і калорійність барбарису
В медицині використовують всі частини барбарису, включаючи кору, коріння, листя і ягоди, оскільки всі вони містять поживні речовини.
Склад 100 гр. барбарису в процентах від добової норми:
- залізо – 145%. Відповідає за перенесення кисню по всіх клітинах і тканинах;
- вітамін C – 32%. Потужний антиоксидант, запобігає ламкості дрібних і середніх кровоносних судин;
- вітамін Е – 28%. Відповідає за розмноження;
- клітковина – 15%. Очищає організм і поліпшує травлення;
- калій – 11%. Нормалізує кров’яний тиск і регулює частоту серцевих скорочень.
Коріння барбарису містять 22 алкалоїди з лікарськими властивостями, в тому числі берберин і бербамін, які корисні для печінки.
Калорійність барбарису – 84 ккал на 100 гр.
Корисні властивості барбарису
Корисні властивості барбарису проявляються в проносній, заспокійливій та жовчогінній дії.
- Для кісток
Берберин в барбарисі уповільнює розвиток артриту, зміцнює кістки при остеопорозі і запобігає зниженню мінеральної щільності.
- Для серця і судин
Висушені листя і кору барбарису використовують як протинабряковий та гіпотензивний засіб при варикозному розширенні вен. Ця рослина допомагає запобігти розвитку серцево-судинних захворювань.
Вживання барбарису проводить профілактику венозного тромбозу.
- Для мозку і нервів
Калій в барбарисі виявляє седативну і нейропротекторну дію при нейрональних розладах, таких як епілепсія і судоми.
Вживання барбарису заспокоює нервову систему, завдяки берберину. Науково доведено користь барбарису для полегшення нападів мігрені.
- Для очей
Рослина допомагає при лікуванні гіперчутливості очей, запалень повік, хронічного і алергічного кон’юнктивіту.
- Для бронхів
Барбарис корисний в лікуванні запалень і простудних захворювань.
- Для шлунково-кишкового тракту
Рослину використовують при розладах і інфекціях шлунково-кишкового тракту:
- хронічній діареї;
- дизентерії;
- диспепсії;
- гастриті;
- лямбліозі;
- виразковій хворобі шлунка;
- холециститі;
- каменях в жовчному міхурі;
- гепатиті.
Берберин в барбарисі корисний в терапії від ожиріння. Він позбавляє від діареї навіть у важких випадках холери, амебіазу, сальмонели та хронічного кандидоза.
- Для підшлункової залози
Барбарис знижує рівень глюкози в крові, підвищує чутливість до інсуліну і покращує резистентність до нього.
- Для нирок і сечового міхура
Ягода містить вітамін С і має сечогінну дію. Її використовують для лікування каменів в нирках, оскільки вона зупиняє відкладення оксалатів.
- Для статевої системи
Плоди барбарису використовують при лікуванні хворобливих менструацій і для полегшення симптомів постменопаузи.
- Для шкіри
Екстракт плодів барбарису і сік з них корисні проти вугрових висипань і АКНЕ. Ягода допомагає в лікуванні екземи і псоріазу.
- Для імунітету
Берберин проявляє протипухлинну і імуномодулюючу активність, а також надає антимутагенні властивості, захищаючи клітини.
Барбарис при вагітності
Хоча барбарис містить багато вітамінів, антиоксидантів і мінеральних речовин, його не можна вживати під час вагітності. Ягода стимулює матку і підвищує ризик виникнення викидня на будь-яких термінах.
Берберин, який нетоксичний в рекомендованих дозах для дорослих, може нашкодити в період вагітності.
Лікувальні властивості барбарису
Барбарис використовують в лікувальних цілях як в свіжому, так і в сушеному вигляді:
- свіжі ягоди допомагають при захворюваннях печінки, запаленнях нирок, сечового міхура і ревматизмі;
- 100 мл. соку в день допоможуть вивести токсини і уповільнити старіння;
- висушений корінь використовують як жовчогінний, проносний, протидіарейні і антигеморойний засіб;
- настоянка з сушеного кореня (1: 5) від 1,5 до 3 ч.л. щодня допоможе захистити печінку і провести профілактику раку;
- відвар. 1 ч.л. кори потрібно розвести в 1 склянці холодної води, закип’ятити і варити 10-15 хвилин. Він володіє жарознижуючим ефектом і лікує лихоманку;
- 5-6 крапель рідкого екстракту (1: 2), додані в кип’ячену, а потім охолоджену воду, використовують для промивання очей.
Шкода і протипоказання барбарису
При надмірному вживанні барбарис може викликати:
- роздратування шлунково-кишкового тракту;
- діарею;
- нудоту;
- запаморочення;
- кровотечі з носа;
- задишку;
- роздратування шкіри і очей;
- розлад сечовивідних шляхів.
Надмірне вживання впливає на метаболізм вітамінів групи В.
У рідкісних випадках зустрічається алергічна реакція при вживанні ягід. З’являється роздратування і почервоніння шкіри.
Як зберігати барбарис
Ягоди дозрівають восени, вони стійкі до морозів і легко залишаються на стеблах протягом зими. Але ними часто ласують птиці.
У холодильнику ягоди можна зберігати пару тижнів, а ось в замороженому вигляді – до 1 року. Плоди можна висушити і зберігати в провітрюваному приміщенні без доступу сонячних променів кілька років.