Агава: склад, властивості, протипоказання

Агава найчастіше асоціюється з текілою. Рослина є важливим джерелом клітковини, з якої отримують нектар – сиропоподібний підсолоджувач.

Склад і калорійність агави

Сік, отриманий з рослини агави, містить фітоестрогени, кумарин і антиоксиданти.

Склад 100 гр. агави в процентах від добової норми представлений нижче.

вітаміни:

  • К – 7%;
  • С – 7%;
  • В6 – 3%;
  • О 12%;
  • В9 – 2%.

мінерали:

  • кальцій – 42%;
  • магній – 14%;
  • залізо – 10%;
  • мідь – 7%;
  • марганець – 5% .1

Калорійність агави – 68 ккал на 100 гр.

Користь агави

Корисні властивості агави полягають в її антибактеріальній, протипухлинній і протитуберкульозній дії. Деякі види цієї рослини використовують в традиційній китайській медицині для лікування корости, пухлин, дизентерії та як інсектицид.

Хімічні речовини в агаві зменшують набряк і запалення при захворюваннях суглобів. Кальцій і магній нормалізують роботу кісткової системи і гальмують розвиток остеопорозу в період клімаксу.

Вітамін А, який міститься в агаві, покращує зір і перешкоджає його віковим змінам.

Антимікробні, протизапальні, противірусні й антигрибкові цілющі властивості агави зупиняють розвиток туберкульозу, аспергилльозу легень та інших інфекцій дихальних шляхів.

Читайте також:  Горобина звичайна. Властивості

Традиційно агаву використовують для лікування:

  • виразок,
  • запалень шлунку,
  • жовтяниці та інших захворювань печінки.

Підвищений вміст клітковини швидко втамовує голод і очищає організм від токсинів.

Агава містить багато клітковини і фруктози, тому регулює рівень цукру та інсуліну в крові. Вона володіє низьким глікемічним індексом, тому корисна для діабетиків.

Агаву вживають для посиленого виділення сечі. Рослина зупиняє розвиток запалень в нирках і сечовому міхурі.

Корисні властивості агави проявляються і при лікуванні порушень менструального циклу. Напій, приготовлений з агави, корисний жінкам, які годують груддю, оскільки збільшує вироблення молока.

Агаву використовують як лікарський засіб для лікування опіків, ударів, дрібних порізів, травм і роздратування шкіри, викликаних укусами комах.

Рослина покращує ріст волосся

Рослина містить багато антиоксидантів, тому її можна використовувати у вигляді БАДів, які зупиняють розвиток серйозних захворювань.

Лікувальні властивості агави

властивості агави

Запори, жовтяниця, дизентерія і інфекції шкіри голови – всі ці хвороби лікували за допомогою коренів, соку і листя агави:

  • Протизапальні та антисептичні лікувальні властивості агави

Дозволяють лікувати рани, опіки і подразнення шкіри. У стародавній мексиканській народній медицині агаву використовували для лікування укусів змій. Соковиту м’якоть прикладали до ураженої ділянки;

  • Від зубного болю
Читайте також:  Барбарис звичайний: властивості та особливості

Використовують припарки з кореня і листя агави для лікування зубного болю;

  • Для лікування ран

В Центральній Америці сік з агави використовують для лікування ран. Сік агави, змішаний з яєчним білком, прискорить загоєння, якщо прикласти його у вигляді припарки;

  • Від слабкого травлення, метеоризму і запорів.

Хоча агаву використовують як проносне, трава допомагає в лікуванні діареї та дизентерії. Вживайте її не більше 40 гр. в день.

Користь сиропу з агави

З давніх-давен сік агави кип’ятили, щоб отримати підсолоджувач – мієліт де агава. Сироп містить майже 85% фруктози, тому з ним потрібно бути обережним, адже він в 1,5 рази солодше цукру. При цьому сироп має низький глікемічний індекс, що означає, що він не викликає різкого стрибка рівня цукру в крові, не містить глютену і підходить для діабетиків.

Багато виробників сиропу з агави заявляють, що агава є безпечним і натуральним підсолоджувачем, який корисний для всіх.

Випускають 3 види сиропу:

  1. сирий – колір схожий на кленовий сироп, смак нагадує карамель;
  2. легкий – більш світлий колір і смак менш солодкий, ніж у сирого;
  3. бурштиновий – схожий за кольором і смаком на сирий.
Читайте також:  Артишок. Властивості та склад

Сироп з агави виготовляють без хімічних добавок. Однак, його потрібно вживати в помірних кількостях, особливо при ожирінні, метаболічному синдромі, хворобах нирок або серця.

агава лікувальна

Шкода і протипоказання агави

Протипоказання агави:

  • дефіцит мінеральних речовин, високий кров’яний тиск, серцево-судинні захворювання – рослина посилює патології;
  • низький рівень міді – фруктоза погіршує засвоюваність міді. Це знижує рівні колагену і еластину, які є життєво важливими сполучними тканинами.

Агава може завдати шкоди при надмірному вживанні:

  • викидні;
  • роздратування шлунково-кишкового тракту;
  • ушкодження печінки;
  • алергічна реакція у вигляді роздратування і висипу.

Будьте обережні при зборі та обробці трави через гострі леза на кінчиках її листя.

Як зберігати агаву

Агава міститься в готових чаях, енергетичних напоях, поживних батончиках, десертах і інших продуктах в магазинах здорової їжі.

Збір частин рослини йде цілий рік. Висушені корені і листя можна зберігати 1 рік без доступу світла в провітрюваному приміщенні.

Агаву також використовують в кулінарії. Квіткові стебла і листя агави можна смажити і вживати в їжу. Солодкий сік, який отримують з квіткових стебел, можна пити або використовувати для приготування алкогольних напоїв.

Вам може сподобатись:

адамове ребро трава

Що за рослина “адамове ребро” ?

Горічник лікарський або адамове ребро застосовується в народній медицині для лікування: застуди та грипу, ревматизму,подагри, …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.