Агава найчастіше асоціюється з текілою. Рослина є важливим джерелом клітковини, з якої отримують нектар – сиропоподібний підсолоджувач.
Склад і калорійність агави
Сік, отриманий з рослини агави, містить фітоестрогени, кумарин і антиоксиданти.
Склад 100 гр. агави в процентах від добової норми представлений нижче.
вітаміни:
- К – 7%;
- С – 7%;
- В6 – 3%;
- О 12%;
- В9 – 2%.
мінерали:
- кальцій – 42%;
- магній – 14%;
- залізо – 10%;
- мідь – 7%;
- марганець – 5% .1
Калорійність агави – 68 ккал на 100 гр.
Користь агави
Корисні властивості агави полягають в її антибактеріальній, протипухлинній і протитуберкульозній дії. Деякі види цієї рослини використовують в традиційній китайській медицині для лікування корости, пухлин, дизентерії та як інсектицид.
Хімічні речовини в агаві зменшують набряк і запалення при захворюваннях суглобів. Кальцій і магній нормалізують роботу кісткової системи і гальмують розвиток остеопорозу в період клімаксу.
Вітамін А, який міститься в агаві, покращує зір і перешкоджає його віковим змінам.
Антимікробні, протизапальні, противірусні й антигрибкові цілющі властивості агави зупиняють розвиток туберкульозу, аспергилльозу легень та інших інфекцій дихальних шляхів.
Традиційно агаву використовують для лікування:
- виразок,
- запалень шлунку,
- жовтяниці та інших захворювань печінки.
Підвищений вміст клітковини швидко втамовує голод і очищає організм від токсинів.
Агава містить багато клітковини і фруктози, тому регулює рівень цукру та інсуліну в крові. Вона володіє низьким глікемічним індексом, тому корисна для діабетиків.
Агаву вживають для посиленого виділення сечі. Рослина зупиняє розвиток запалень в нирках і сечовому міхурі.
Корисні властивості агави проявляються і при лікуванні порушень менструального циклу. Напій, приготовлений з агави, корисний жінкам, які годують груддю, оскільки збільшує вироблення молока.
Агаву використовують як лікарський засіб для лікування опіків, ударів, дрібних порізів, травм і роздратування шкіри, викликаних укусами комах.
Рослина покращує ріст волосся
Рослина містить багато антиоксидантів, тому її можна використовувати у вигляді БАДів, які зупиняють розвиток серйозних захворювань.
Лікувальні властивості агави

Запори, жовтяниця, дизентерія і інфекції шкіри голови – всі ці хвороби лікували за допомогою коренів, соку і листя агави:
- Протизапальні та антисептичні лікувальні властивості агави
Дозволяють лікувати рани, опіки і подразнення шкіри. У стародавній мексиканській народній медицині агаву використовували для лікування укусів змій. Соковиту м’якоть прикладали до ураженої ділянки;
- Від зубного болю
Використовують припарки з кореня і листя агави для лікування зубного болю;
- Для лікування ран
В Центральній Америці сік з агави використовують для лікування ран. Сік агави, змішаний з яєчним білком, прискорить загоєння, якщо прикласти його у вигляді припарки;
- Від слабкого травлення, метеоризму і запорів.
Хоча агаву використовують як проносне, трава допомагає в лікуванні діареї та дизентерії. Вживайте її не більше 40 гр. в день.
Користь сиропу з агави
З давніх-давен сік агави кип’ятили, щоб отримати підсолоджувач – мієліт де агава. Сироп містить майже 85% фруктози, тому з ним потрібно бути обережним, адже він в 1,5 рази солодше цукру. При цьому сироп має низький глікемічний індекс, що означає, що він не викликає різкого стрибка рівня цукру в крові, не містить глютену і підходить для діабетиків.
Багато виробників сиропу з агави заявляють, що агава є безпечним і натуральним підсолоджувачем, який корисний для всіх.
Випускають 3 види сиропу:
- сирий – колір схожий на кленовий сироп, смак нагадує карамель;
- легкий – більш світлий колір і смак менш солодкий, ніж у сирого;
- бурштиновий – схожий за кольором і смаком на сирий.
Сироп з агави виготовляють без хімічних добавок. Однак, його потрібно вживати в помірних кількостях, особливо при ожирінні, метаболічному синдромі, хворобах нирок або серця.

Шкода і протипоказання агави
Протипоказання агави:
- дефіцит мінеральних речовин, високий кров’яний тиск, серцево-судинні захворювання – рослина посилює патології;
- низький рівень міді – фруктоза погіршує засвоюваність міді. Це знижує рівні колагену і еластину, які є життєво важливими сполучними тканинами.
Агава може завдати шкоди при надмірному вживанні:
- викидні;
- роздратування шлунково-кишкового тракту;
- ушкодження печінки;
- алергічна реакція у вигляді роздратування і висипу.
Будьте обережні при зборі та обробці трави через гострі леза на кінчиках її листя.
Як зберігати агаву
Агава міститься в готових чаях, енергетичних напоях, поживних батончиках, десертах і інших продуктах в магазинах здорової їжі.
Збір частин рослини йде цілий рік. Висушені корені і листя можна зберігати 1 рік без доступу світла в провітрюваному приміщенні.
Агаву також використовують в кулінарії. Квіткові стебла і листя агави можна смажити і вживати в їжу. Солодкий сік, який отримують з квіткових стебел, можна пити або використовувати для приготування алкогольних напоїв.